De omgeving

Tussen landelijke rust en gonzende bedrijvigheid, precies op de grens van al die werelden, staat Diekgat!

De Groninger Waddenkust grenst aan UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. Een bijzonder gebied, waarvoor de basis is gelegd in de ijstijd en dat in samenspel tussen mens en zee verder gevormd is. Tegenwoordig treft u hier pittoreske wierdendorpen, authentieke molens, middeleeuwse kerken, kronkelende maren en altijd de dijk en daarachter de uitgestrekte Waddenzee vlakbij.

www.eemsdelta.nl

Ribvaren

rib-varen

Genieten van de rust maar dan op snelheid. Ribvaren is uitermate geschikt voor een bedrijfsuitje of teambuildingsactiviteit. Samen met collega’s, vrienden of familie een ervaring delen die anderen nog niet hebben meegemaakt en waar je nog lang over praat en waar je nog jaren lang over praat. Voor de liefhebbers van snelheid gaan  de motoren flink brullen. Voor de mensen die het liever wat rustiger aan doen, zullen we door de geweldige omgeving ook zeker genieten van een ribtocht.

www.ronburema.nl

Borkum

Het Ostfriesche eiland Borkum is met de veerboot vanuit de Eemshaven in slechts 50 minuten snel en makkelijk bereikbaar. Vanaf april 2018 is het ook mogelijk met de trein vanuit Groningen naar de Eemshaven te reizen. Borkum heeft 3 bewaakte stranden (hier is van alles te beleven), geniet van het uitzicht op de Noordzee en de brede zandbank die aan het eiland groeit, terwijl u geniet van een cocktail op het terras van de Matrix, een hippe bar onder de boulevard aan het strand. U kunt natuurlijk ook zelf drinken meenemen en uw handdoek op het strand leggen. Voor kinderen staan er her en der op het strand speeltoestellen. Ten Noorden van de boulevard kunnen ze rondspringen op de springkussens in de duinpan tot ze moe zijn.

www.borkum.nl

Fietsen

fietsen

De Eemshaven maakt onderdeel uit van de internationale Dollardroute. Deze 300 kilometer lange fietsroute loopt door de provincie Groningen en het aangrenzende Ostfriesche Rheiderland in Duitsland. De fietsroute voert door talrijke ydillische dorpjes en het weidse polderlandschap dat in een eeuwenlange strijd tegen het water aan de zee werd onttrokken.

www.dollardroute.nl

Betoverende natuurgebieden

Ruidhorn

Het natuurgebied Ruidhorn, gelegen aan de Groningse kust is een gebied ter compensatie voor natuurwaarden die verloren zijn gegaan bij het in gebruik nemen van nieuwe delen van de Eemshaven. Het Uithuizerwad bestaat uit het buitendijkse kweldergebied en de binnendijkse Ruidhorn.

Bron: ”Er gaat niets boven Groningen”

De Groene Poort

groene-poort

De negen meter hoge uitkijktoren biedt een blik over het Groninger Landschap en over het industriegebied van de Eemshaven. Dit is gerealiseerd door Stichting WattArt die de toren als slogan heeft meegeven “rondkijken om beter vooruit te denken”.

www.wattart.nl/

De poldermolen Goliath

molen-goliath

Bij de Eemshaven staat de meest noordelijke molen van het Nederlandse vasteland: de Goliath. Toen de molen in 1897 werd gebouwd, stond hij nog in de plaats Uithuizermeeden. Zonder ooit verplaatst te zijn geweest veranderde de standplaats van de molen in 2003, in dat jaar kreeg de molen een ander postadres. Sindsdien valt de molen onder de plaats Eemshaven. De molen is gebouwd om de Eemspolder te bemalen. In 1979 werd dit werk overgenomen door een nieuw gemaal en heeft hij geen functie meer. Wel is hij dankzij een enthousiaste (vrijwillige) molenaar nog regelmatig in werking te bewonderen. Ook is de molen een trouwlocatie.

Bron: ”Er gaat niets boven Groningen”

Rotonde

kunst-2

Midden op de rotonde staat als een baken een door Rölling ontworpen kunstwerk: een 12 meter hoge stalen toren met gouden bollen. Het kunstwerk verwijst naar havenbekkens in de Eemshaven in de Eemshaven die vernoemd zijn naar de Nederlandse koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

Bron ”RTV Noord”